KOLAGÉN Z POHĽADU ORTOMOLEKULÁRNEJ VÝŽIVY
Kolagén je proteín. Nejde však o obyčajný proteín. Je to najrozšírenejší proteín v našom tele. Toto je jeden z mnohých dôvodov, prečo je pre nás tak veľmi dôležité mať dostatok kolagénu. Aby sme naozaj pochopili, prečo je kolagén taký významný, mali by sme najprv vedieť čo je proteín.
Proteín je chemická molekula. Je tak veľká, že si vyslúžila názov makromelekula, ktorej predpona z gréčtiny, macro znamená obrovský. Kolagén, ako každý iný proteín sa skladá z aminokyselín. Toto je pre nás veľmi dôležite. Prečo? Naše telo totižto nedokáže vstrebať proteíny bez toho aby ich najprv nerozložilo na aminokyseliny. Čo toto pre nás znamená?
Ak si dáme kolagénový doplnok, naše telo ho rozloží na menšie časti vo forme aminokyselín. Tie potom použije na to, aby kolagén znovu vytvorilo. Predstavme si aminokyseliny ako lego kocky. Na krabici vidíme hrad, ktorý si z jednotlivých lego kociek vieme postaviť. V tomto príklade je kolagén naším hradom. Teoreticky by sme si vedeli kúpiť už postavený hrad. Ako by sme ho ale previezli domov? Nie je jednoduchšie si kúpiť lego kocky a doma ten hrad podľa návodu postaviť? Presne takto rozmýšľa aj naše telo.
Čo ale spravíme, keď sa nám hrad na fotke nepáči? Postavíme si ho podľa svojich predstáv. Pridáme vežu, zmenšíme vstup a zväčšíme okná. Takto sa naše telo správa ku kolagénu. Ako už vieme, naše telo rozloží veľkú molekulu kolagénu na menšie časti – aminokyseliny. Z nich však nie vždy vytvorí ten istý kolagén. V našom tele sa nachádza viac ako 16 rôznych typov kolagénu.
Aké typu kolagénu existujú?
Základné typy sú 1, 2 a 3. Typ 1 sa najčastejšie spája so zdravou kožou, očami, šľachami a kosťami. Je to tiež najrozšírenejší typ kolagénu v našom tele.
Typ 2 tvorí 70% chrupaviek. Typ 3 sa najčastejšie nachádza v črevách, cievach, orgánoch a svaloch.
Čo je veľmi dôležité si zapamätať je, že typ 1 a 3 sa majú brať spolu. Typ 2 sa ale má brať oddelene. Prečo? Pretože ak zoberieme všetky tri typy naraz, znížime absorpciu typu 2.
Aké sú teda funkcie týchto typov kolagénu?

Obrázok – https://healthmatters.nyp.org/can-collagen-supplements-really-reduce-signs-of-aging/
Kolagén je kľúčový pre zabránenie starnutiu pokožky a teda tvoreniu vrások. Ak sa pozriete bližšie, uvidíte prečo. Vľavo na obrázku môžete vidieť mladú, elastickú kožu s dostatkom kolagénu. Vpravo naopak, kožu starnúcu s klesajúcim množstvom kolagénu. Červené vlákna zobrazujú kolagén a modré elastín. Elastín robí našu pokožku elastickú. Ako vidíte, kolagén elastínu vytvára kostru, respektíve mu dáva štrukturálnu oporu. S vekom naše telo stráca možnosť vytvárať kolagén a tak ani elastín už nedokáže podporiť elasticitu koze. Výsledkom sú vrásky. V tomto prípade sa hlavne jedna o typ 1.
Je však ale veľmi dôležité uvedomiť si, že typ 1 a 3 spolu veľmi úzko spolupracujú. Preto kombinácia týchto dvoch typov je nevyhnutná na regeneráciu kĺbov, šliach a kostí.
Netreba ale zabudnúť na typ 2. Ten sa hlavne spája s regeneráciu chrupaviek. Viete ktorý typ kolagénu ale tvorí vonkajšiu vrstvu chrupaviek? Je to typ 3.

Obrázok – NativePath
Ako vidíme na tomto obrázku, kolagén je naozaj všade. Nie je však iba v pohybovom aparáte. Kolagén, lepšie povedané, typ 3 kolagén hrá významnú úlohu v tráviacom trakte. Posilňuje črevnú stenu. Preto sa pri liečbe rôznych tráviacich problémoch ako napríklad Syndróm deravého čreva, používa kolagén.
Ako si ale máme vybrať ten správny kolagénový výživový doplnok?
Dôležité je, aby obsahoval hydrolyzovaný kolagén. Jednoducho povedané, kolagén rozložený na menšie časti. Vyššie v sekcii „Kolagén z pohľadu ortomolekulárnej výživy“, sme si na príklade so stavebnicou Lego už vysvetlili ako naše telo vstrebáva kolagén. Najprv ho rozloží na menšie časti vo forme aminokyselín. Hydrolyzovaný kolagén vám tento proces uľahčí.
Ďalší dôležitý znak kvalitného produktu je jeho obsah. Ako sme si už hovorili, všetky 3 typy kolagénu spolu úzko spolupracujú. Preto je podstatné, aby váš produkt obsahoval Typ 1 a 3. Typ 2 sa má brať oddelene od iných typov a preto je lepšie ak si zakúpite doplnok, ktorý obsahuje iba tento typ.
Vitamín C je potrebný pre produkciou kolagénu a zlepšuje jeho v vstrebateľnosť v našom tele. Z týchto dôvodov by ho váš doplnok mal obsahovať.
Nakoniec by som rada podčiarkla dôležitosť zdroju kolagénu, ktorý sa rozhodnete užívať. Väčšina kolagénu pochádza z rybieho alebo hovädzieho zdroju. Veľa ľudí tento faktor podceňuje, ale ako už aj vy teraz viete: Naozaj sme to, čo jeme a preto sa vždy musíme spýtať: „Čo vlastne jeme?“ Čo jedli zvieratá, z ktorých je daný kolagén vyrobený? Výživa „zdroja“, z ktorého je váš kolagén vyrobený by mala byť ekvivalentná kvalite jedla, ktorú ste ochotní konzumovať.
Preto prosím nikdy nezabudnite, že zdravie naozaj je na zjedenie, len treba vedieť ako na to. ☺